Kelayakan Usaha Agrowisata di Kabupaten Rembang

Main Article Content

Achmat Bukhori
Rita Nurmalina

Abstract

Agrotourism is tourism that utilizes agricultural business as a tourism destination, with the purpose of recreation, increasing knowledge, and building business in agricultural. The purpose of this research is to analyze the investment feasibility of agrotourism. The location of the research was conducted in De Kampoeng Rembang Agrotuorism which is an agrotourism with the main commodity of dragon fruit and combined with edu-tourism. In this research will be compared to the feasibility business of agrotourism without restaurant facilities (scenario I) with agrotourism that adds restaurant facilities (scenario II). Feasibility of non-financial business was analyzed using the market aspects, technical aspects, management aspects, law aspects, social, economic, cultural aspects, and environmental aspects. Whereas feasibility of financial business was analyzed using the investment criteria, that covered NPV, Net B/C, IRR, and Payback Period, and also switching value analysis. The result shows that De Kampoeng Rembang Agrotourism is feasible based on non-financial aspects and financial aspects. The result of investment criteria analysis shows that the business of agrotourism with restaurant facilities have better performance than the business of agrotourism without restaurant facilities. While based on switching value analysis, the result shows that the decreasing in the number of visitors is more sensitive to business feasibility compared to the increasing in the salary of permanent workers on both scenarios

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Bukhori, A., & Nurmalina, R. (2021). Kelayakan Usaha Agrowisata di Kabupaten Rembang . Forum Agribisnis : Agribusiness Forum, 11(1), 26-44. https://doi.org/10.29244/fagb.11.1.26-44
Section
Articles
Author Biography

Achmat Bukhori, Departemen Agribisnis, Fakultas Ekonomi dan Manajemen, Institut Pertanian Bogor

Jl. Kamper Wing 4 Level 5 Kampus IPB Dramaga, Indonesia

References

Arifin H S 2001. Peran Arsitek Lanskap dalam Perencanaan dan Pengembangan Wisata Agro di Indonesia. Proyek Koordinasi Peningkatan Ketahanan Pangan

[BPS] Badan Pusat Statistik Kabupaten Rembang. 2019. Kabupaten Rembang Dalam Angka 2018 [internet]. [Diunduh pada 3 september 2019]. Tersedia di https://rembangkab.bps.go.id

[BPS] Badan Pusat Statistik Kabupaten Rembang. 2019. Rencana Pembangunan Jangka Panjang Daerah Kabupaten Rembang 2005- 2025 [internet]. [Diunduh pada 16 Desember 2019]. Tersedia di https://rembangkab.bps.go.id

[BPS] Badan Pusat Statistik Kabupaten Rembang. 2019. Rata-rata Pengeluaran per Kapita Sebulan Menurut Kelompok Makanan dan Kelompok Pengeluaran (Rupiah) tahun 2019. [Diunduh pada 30 Januari 2020]. Tersedia di https://rembangkab.bps.go.id

[BPS] Badan Pusat Statistik Kabupaten Rembang. 2018. Statistik Holtikultura Kabupaten Rembang 2018 [internet]. [Diunduh pada 16 Oktober 2020]. Tersedia di https://rembangkab.bps.go.id

Destriani R P. 2013. Analisis kelayakan pengembangan usaha budidaya buah naga (Hylocereus sp.) di Desa Rombasan Kecamatan Pragaan Kabupaten Sumenep Jawa Timur [skripsi]. Bogor: Fakultas Ekonomi dan Manajemen, Institut Pertanian Bogor.

Dewi T A dan Farmayanti N. 2011. Analisis Kelayakan Pengembangan Usaha Ternak Kambing Perah (Studi Kasus: Peternakan PrimaFit, Kecamatan Ciampea, Kabupaten Bogor). Forum Agribisnis Vol 1 (1): 95-111

Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Kabupaten Rembang. 2019. Wisatawan yang Berkunjung ke Kabupaten Rembang Tahun 2015-2019

Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Kabupaten Rembang. 2019. Pertumbuhan Obyek Wisata di Kabupaten Rembang Tahun 2015-2019

Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Provinsi Jawa Tengah. Jumlah Wisatawan Domestik dan Mancanegara di Jawa Tengah tahun 2014- 2018 [internet]. [Diunduh 30 Juni 2020]. Tersedia di jateng.bps.go.id

[KEMENPAR] Kementrian Pariwisata. 2019. Kontribusi Sektor Pariwisata terhadap PDB [internet]. [Diakses pada 4 Juli 2020]. Tersedia pada: https://lokadata. beritagar.id/chart/preview/ kontribusi -pariwisata -terhadap-pdb-2010-2019-1582001327

[KEMENPAR] Kementrian Pariwisata. 2019. Jumlah Wisatawan Domestik dan Mancanegara yang Berkunjung ke Indonesia 2015-2018 [internet].[Diakses pada 28 Januari 2020]. Tersedia di bps.go.id

Malkanthi S H. dan Routry J K. 2011. Potential For Agritourism Development: Evidence From Sri Langka. Journal of Agricultural Sciences. Vol 9 (1): 45-58

Nabila W F dan Nurmalina R. 2019. Analisis Kelayakan Usaha Minyak Serai Wangi pada Kondisi Risiko (Studi Kasus PT. Musim Panen Harmonis). Forum Agribisnis Vol 9 (2): 143-159 https://doi.org/10.29244/fagb.9.2.143-159

Nisa C, Winandi R, dan Tinaprilla N. 2014. Analisis Kelayakan Investasi Penggemukan Sapi Potong (Kasus: PT Catur Mitra Taruma, Kabupaten Bogor). Forum Agribisnis. Vol 4 (1): 35-52 https://doi.org/10.29244/fagb.4.1.35-52

Nurmalina R, Sarianti T, Karyadi A. 2014. Studi Kelayakan Bisnis. Bogor (ID): IPB Press

Nurmalina R dan Sarianti T. 2016. Analisis Kelayakan Agribisnis. Banten. Universitas Terbuka

Ramadhanty et al. 2020. Analisis Kelayakan Usaha Budidaya Selada Krop di CV. Cantigi Desa Cikandang Kecamatan Cikajang Kabupaten Garut. Forum Agribisnis. Vol 10 (1): 27-35 https://doi.org/10.29244/fagb.10.1.27-35

Sasongko et al. 2019. Strategi Pengembangan Kawasan Wisata Kuliner di Sepanjang Koridor Jalan Soekarno-Hatta, Kota Malang. Fakultas Tenik Sipil dan Prencanaan, Institut Teknologi Nasional Malang

Sucipto A. 2011. Studi Kelayakan Bisnis. Malang: UIN Maliki Press

Sumantri B dan Farianti A. 2011. Kelayakan Pengembangan Usaha Integrasi Padi dengan Sapi Potong Pada Kondisi Risiko di Kelompok Tani Dewi Sri. Forum Agribisnis. Vol 1 (2):167-182 https://doi.org/10.29244/fagb.1.2.167-182

Syaifullah M H. 2018. Studi Kelayakan Usaha Pengembangan Agrowisata Jambu Madu Beji Farm (Kota Batu, Jawa Timur).[skripsi]. Bogor. Fakultas Ekonomi dan Manajemen, Institut Pertanian Bogor